lørdag 10. januar 2009

Mambo? Poa:)

Haallloooooooo:)

I gaar va fikk ae og Gunn omvisning paa Muhimbili National Hospital som vi ska jobbe frammover og paa skolen som vi skal gaa paa. Vi ble tattt saa enormt godt imot! Det er tydelig at de har gleda seg veldig til vi skal komme og de har forberedt seg godt! Folk er saa utrolig hjelpsomme og snille ved radiografisk institutt og skolen generelt:) Sykehuset er digert fordelt paa flere bygninger. Skolen er ogsaa inne paa dette omraadet, samt skole for tannlege, lege, sykepleie mm., og studenthybler for disse studentene. Det er digert! Den guide-a turen vi hadde rundt paa omraadet var litt av en opplevelse! De skulle ha oss til aa hilse paa alt og alle, alt fra de som vaska til sjefene, paa de avdelingene vi skal paa (det er litt spredt rundt om i forskjellige bygninger). Kjapt inn "Jambo", "Jambo", "Karibu" (velkommen), "Asante" (takk). "Mambo" (korleis e tinga?) evt. "Habari" (hvordan har du det), "Poa" (cool) evt. "Nzuri" (bra), saa var det ut igjen og videre til neste:) Haha, gleder meg til vi blir litt mer dreven paa swahili, faar utvidet reportoaret litt;) Gunn e ganske saa god forresten, har kommet noen skritt foran mae;) Men det kommer sae!

Da vi sku inn i en av bygningene va det nettopp ankommet en ambulanse med en ulykke. De kom med baara og praktisk talt lempa den skada pasienten oppaa baara fra sykebilen. En mann dro han i foettene mens to andre skoeyv han i overkroppen. Det ssa ut som de drev aa hepsa paa en doed fisk. Helt sykt. Hadde det vaert i Norge hadde anestesiteamet staat klar ved inngangen og de hadde vaert superforsiktig med pasienten. Kan jo vaere pasienten har stoerre og andre skader. Men det va egentlig ikke det vaerste. Da vi kom inn paa den ene av roentgenlabbene der var denne pasienten kommet inn paa dette rommet. Det var tydelig han hadde noe hodeskade. Rundt han sto tre kompiser. Da vi kom tok han som fulgte oss rundt aa bare skoev tralla til pasienten til side og fortsatte omvisningen. Han skulle jo vise oss roentgenapparatet. Pasienten fikk bare vente. Vi foelte oss litt utilpass og forferdelig. Det var jo tydelig at dette var en traume pasient....va helt merkelig! Og ganske ekkelt! Senere kom det ogsaa en baare med en boks over og han spurte "hva tror du det er?" og saa lo han....De har saa merkelig forhold til liv aa doed, er nesten litt skremmende. Og det her e bare foerste dagen, vi maa vel bare finne en maate og takle det paa sjoel! E ogsaa saa ekstremt mange forskjellige lidelsa og sykdomma vi har sett til no, ting som vi aldri har sett lignende tilfeller av. Helt syke ting, er nesten vanskelig aa ikke stirre av og til. Er veldig spent paa hvordan det blirt naar vi kommer ut i praksis! :)

Ellers har vi vaert paa stranda i dag, det va deeeeeilig! :) Og saa har ae,Lene (men det skjoente dere vel) faatt noen voldsome munnsaar i hele kjeften og paa tunga (det bare sprer seg), saa naa har ae slutta og prate og skriv paa lappa i stede for. Vondt aa snakke, vondt aa spise, vondt aa smile og le...er den sure hvitingen uten munn og maele:) Ska faa no legehjelp i loepet av de neste dagene, greier ikke gaa saann her saa mye lengre...men naar ae tenke paa han mannen i ambulansen saa har ae det ikke saa vaerst alikevel;)

Skal legge ut noen bilder snart saa dere kan faa en liten smakebit, maa bare finne et nett som er bedre:) Takk for kommentarer, det gjoer oss glade! :D

Vi har forresten faatt tanzanianske telefonnummere. Vi har ikke saa mange nummere, saa hvis dere vil ha en lyd fra oss paa sms saa maa dere sende en melding foerst! ;)

GUNN: +255 783625698

LENE: +255 776294671

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar